Obnovljivi izvori energije

U Petrolu ulažemo u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te nastojimo povećati njihov udio u energetskome miksu. Usredotočujemo se na proizvodnju energije iz vjetra, sunca i hidroenergije. Izvodimo cjelovite projekte za poboljšanje energetske učinkovitosti gradova, lokalnih zajednica i tvrtki, gdje također integriramo obnovljive izvore energije.

Doprinos postizanju klimatskih ciljeva

Stručno savjetovanje o ulaganju u OIE

Integracija i upravljanje energijom iz OIE-a

Povećanje pouzdanosti opskrbe energijom

OBNOVLJIVI IZVORI SU
IZVORI BUDUĆNOSTI

U Petrolu želimo pridonijeti postizanju ambicioznih europskih ciljeva u području uvođenja obnovljivih izvora energije.

Svjesni smo da se održiva i ekološki prihvatljiva opskrba energijom može omogućiti samo povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, uz istodobnu učinkovitu potrošnju energije.
Obnovljive izvore energije zahvaćamo iz okoliša i stalnih prirodnih procesa, kao što su sunčevo zračenje, vjetar, tokovi vode i toplinski tokovi tla.

U Petrolu vam pomažemo omogućiti stabilnu opskrbu uz električnu energiju iz energije sunca. Planiramo, gradimo vjetroparkove i upravljamo njima. U postizanju energetske neovisnosti pomažemo i izgradnjom malih hidroelektrana te njihovim upravljanjem, a gradimo ih na lokacijama na kojima je moguće ekonomski učinkovito i ekološki prihvatljivo iskoristiti energetski potencijal vode.

Provjerite ostala energetska rješenja

tango-napredne-resitve-animacija  

Naša rješenja za korištenje obnovljivih izvora energije:

Solarne elektrane

Zbog minimalna štetnog utjecaja na okoliš proizvodnja energije iz sunčeve svjetlosti danas je među tehnologijama obnovljivih izvora energije koje se najbrže razvijaju. Trendovi pokazuju ohrabrujući rast i u budućnosti.

U Petrolu pomažemo poslovnim korisnicima, industriji, kućanstvima te gradovima i lokalnim zajednicama u uspostavi samoopskrbe električnom energijom iz obnovljivih izvora planiranjem i izgradnjom solarnih elektrana te njihovim upravljanjem.

Solarna elektrana također može biti dio cjelovitoga energetskog rješenja. Najbolju učinkovitost i rezultate, naime, postižemo upravo kombinacijom više energetskih rješenja.

Vjetroelektrane

Tehnologije za vjetroelektrane razvijaju se vrlo brzo, dok im se troškovi smanjuju. Stoga vjetroelektrane postaju sve konkurentnije i poželjnije u usporedbi s konvencionalnim izvorima.

U Petrolu planiramo i gradimo vjetroparkove te njima upravljamo na lokacijama na kojima je moguće ekonomski učinkovito i prihvatljivo za okoliš iskoristiti potencijal vjetra.

Male hidroelektrane

Voda je jedan od ključnih obnovljivih izvora energije. Pokretanjem turbina energetski potencijal vode pretvara se u mehaničku energiju, koja se zatim preko generatora pretvara u električnu energiju.

Većina električne energije iz obnovljivih izvora u svijetu proizvodi se upravo iz energije vode. Tako je i u hidroelektranama koje razvija i kojima upravlja Petrol u regiji.

Pokreni video

Samoopskrbne energetske zajednice

Sve više lokalnih zajednica odlučuje se za solarne elektrane, slijedeći suvremene koncepte lokalne energetske samodostatnosti, jer žele poboljšati sigurnost opskrbe električnom energijom i smanjiti troškove. Prednosti tih koncepata uglavnom su fleksibilna i decentralizirana mreža s aktivnim kupcima, rješenja za pohranu energije, osiguravanje e-mobilnosti, ubrzana dekarbonizacija i ušteda energije.

Među njima je i lokalna energetska samoopskrbna zajednica Luče, dio europskog projekta COMPILE i pilot-projekt koji smo razvili u suradnji s tvrtkom Elektro Celje i Fakultetom za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani. To je prva takva zajednica u regiji koja omogućuje otočno djelovanje.

Pokreni video

Upravljanje elektranama

Uz uspješnu integraciju OIE-a u elektroenergetski sustav, od ključnog je značenja upravljanje takvim elektranama. Njima upravljamo daljinski s pomoću platforme Tango, potpuno neovisno o vrsti i proizvođaču opreme.

Platformom Tango uspostavljamo jedinstvenu bazu podataka i omogućujemo cjelovit nadzor nad radom jedne sunčane elektrane ili njihova portfelja blizu stvarnog vremena. Upotreba je jednostavna i učinkovita jer omogućuje odabir prikaza podataka i ključnih pokazatelja učinkovitosti izvedbe koji odgovaraju specifičnoj skupini korisnika.

Najlakša suradnja

Poslovni modeli

Razvijamo i uvodimo energetska rješenja elektrana na obnovljive izvore energije s različitim poslovnim modelima koje prilagođujemo svojim partnerima.

Zajedno stvaramo niskougljičnu budućnost

Energija vjetra postaje sve veći potencijal: nova vjetroelektrana Ljubač

U Hrvatskoj je izrasla nova Petrolova vjetroelektrana Ljubač, prvi vjetropark grupe Petrol koji je realiziran bez financijske potpore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. U Ljubaču će devet vjetroagregata godišnje proizvesti oko 96 GWh električne energije – zelenu održivu energiju koja će biti dovoljna za 30 tisuća prosječnih kućanstava.

Pročitajte više

U Lučama smo uspostavili prvu samoopskrbnu energetsku zajednicu

Luče su prva samoopskrbna energetska zajednica u Sloveniji s otočnim djelovanjem koja je nastala u sklopu europskog projekta COMPILE. Svoje potrebe za električnom energijom pokrivaju samo iz obnovljivih izvora energije. Projekt ima veliki potencijal za primjenu razvijenih rješenja šire u regiji, posebice tamo gdje je slabija elektroenergetska mreža.

Pročitajte više

U industrijskim kompleksima rastu solarne elektrane

Na zaokruženome gospodarskom području Željezare Ravne postavili smo dvije nove solarne elektrane na krovove naših proizvodnih pogona „Kisikarna’’ i „Energetska zgrada’’. Za dvadeset godina te će elektrane proizvesti više od 6 milijuna kilovat-sati električne energije iz obnovljivih izvora energije. Petrol će svu proizvedenu energiju koristiti za vlastite potrebe i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 126 t CO2 na godinu.

Pročitajte više

Obratite nam se

podrska.kupcima@petrol.hr

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka