Znanje i podrška

Petrol gradi svoj drugi vjetropark za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, sada bez financijskih potpora

U Hrvatskoj se gradi Petrolova vjetroelektrana Ljubač, koja će osiguravati zelenu održivu energiju za 30.000 prosječnih kućanstava. Devet vjetroagregata godišnje će proizvesti oko 96 GWh električne energije.

Vjetar će do 2030. postati glavni izvor električne energije u Europi. Energija vjetra područje je u kojem se tehnologije za obnovljive izvore razvijaju najbrže. „Globalni energetski sustav svjedok je naglog razvoja, na što utječe povećana potreba za energijom te zahtjevima glede zaštite okoliša zbog klimatskih promjena. Spomenute ciljeve postižemo i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora – vjetra, vode i sunca. Odluka je Petrola da postane suvremeno energetsko društvo, zbog toga posebno strateško mjesto ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj grupe Petrol”, rekao je mag. Jože Bajuk, član uprave Petrola, odgovoran za stup Energija i rješenja. Društvo Petrol planira i gradi vjetroparkove te njima upravlja na lokacijama na kojima je moguće ekonomski učinkovito i prihvatljivo za okoliš iskoristiti potencijal vjetra. Tako u Hrvatskoj, u blizini Knina, svoje obrise dobiva vjetroelektrana Ljubač, koja će imati devet vjetroagregata. „Posljednjih nekoliko godina europski zakonodavni okvir postavio je izvrsne uvjete za poticanje obnovljivih izvora, stoga smo vrlo sretni što i Petrol pridonosi zajedničkom društvenom cilju prelaska u niskougljično društvo”, dodao je Bajuk. 

Globalni trendovi potiču upotrebu obnovljivih izvora energije (u nastavku teksta: OIE) za proizvodnju električne energije. OIE, u koje se uvrštava energija vjetra, sunca, vode i drugih izvora, pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova te diverzifikaciji opskrbe energijom. Društvo Petrol želi pridonositi smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova, zbog toga intenzivno razvija i ulaže u proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana te malih hidroelektrana. Tako je potkraj 2019. godine s društvom Nordex potpisalo ugovor o gradnji vjetroelektrane Ljubač u Hrvatskoj, kapaciteta 30 MW. Očekivana godišnja proizvodnja energije devet vjetroagregata jest 96 GWh, što je dovoljno za 30.000 prosječnih kućanstava. Projekt Ljubač prvi je Petrolov projekt na području proizvodnje vjetrene energije koji će biti proveden bez financijske potpore ili subvencije. Time će održiva i čista električna energija biti dostupna Petrolovim korisnicima bez opterećivanja proračuna države i samih krajnjih korisnika električne energije. 

Jedan od većih izazova projekta bilo je u tijeku pandemije pravodobno uskladiti sve postupke u regiji, ali Petrolu je to uz izvrsnu partnersku suradnju uspjelo. Građevinski radovi počeli su u proljeće ove godine. Trenutačno se montiraju turbine, a početak rada turbina, odnosno pokretanje vjetroelektrane, predviđeno je za početak travnja sljedeće godine.

U Grupi Petrol razvija se energije iz vjetra i sunca, a do 2025. godine razviti će se 160 MW energije.

Zadnja promjena

14.12.2020 ob 00:00

Kategorije

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka