Kolačići

Pojašnjenja o uporabi web kolačića

Općenito

 1. Što su kolačići?
 2. Zašto su potrebni kolačići?
 3. Vrste kolačića
 4. Onemogućivanje kolačića
 5. Korišteni kolačići

Društvo PETROL d.d., Ljubljana (u nastavku: PETROL), kao upravljač osobnih podataka korisnika Petrolovih web stranica koristi kolačiće na svojim mrežnim mjestima. Kolačići su malene tekstualne datoteke koje se prenose na računalo korisnika tijekom njegove posjete mrežnog mjesta i obično sadrže:

 • ime poslužitelja s kojega je kolačić bio poslan,
 • životni vijek kolačića,
 • vrijednost (jedinstveni broj).

Postoji više vrsta, odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni, osobni/strani, nužno potrebni za djelovanje mrežnog mjesta/manje nužni; djelomično nametljivi kolačići koji izvode statistiku; jako nametljivi koji izvode statistiku i obrađuju osobne podatke.

Bez obzira na kategoriju kolačića, njihova karakteristika je vremenska ograničenost njihovog trajanja.

Dakle, kolačići mogu obavljati nekoliko važnih funkcija, npr.: personalizacija mrežnog mjesta, poboljšanje iskustva korisnika i slično.

I. Što su kolačići?

Kolačići su malene tekstualne datoteke koje većina mrežnih mjesta pohranjuje u uređaje kojima korisnici pristupaju internetu, u svrhu prepoznavanja pojedinih uređaja, koje su korisnici koristili tijekom pristupa internetskoj stranici. Svi posjetitelji web stranica imaju na svojim računalima, tabletima i mobitelima pohranjenu veliku količinu kolačića s različitih web stranica. Njihova pohrana je pod nadzorom preglednika kojega koristi korisnik i može se po želji omogućiti ili onemogućiti . Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

II. Zašto su potrebni kolačići?

Kolačići su od temeljnog značenja za omogućivanje online usluga prilagođenih korisniku. Interakcija između korisnika i mrežnog mjesta jednostavnija je i brža pomoću kolačića. Njihovom pomoći mrežno mjesto zapamtit će prioritete pojedinaca i njihova iskustva. To će skratiti vrijeme i učiniti pretraživanje web stranica učinkovitijim i ugodnijim.

Nekoliko konkretnih primjera korištenja kolačića:

 • prilagodit ćemo prikaz sadržaja s obzirom na prethodne posjete korisnika web stranicama i time poboljšati njihovo iskustvo,
 • pohranit ćemo izbor korisnika nakon odabira uređaja i ponude te njihove usporedbe,
 • ostavit ćemo vas prijavljene na onim dijelovima mrežnih mjesta na kojima je potrebna prijava,
 • za prepoznavanje vašeg uređaja (računala, tableta ili mobitela) i prilagodbu prikaza sadržaja vašem uređaju,
 • za praćenje posjete, što omogućuje provjeru učinkovitosti prikaza sadržaja i oglasa, kao i stalno poboljšavanje web stranica,
 • za anonimno izvješćivanje o demografskim kategorijama i interesima posjetitelja,
 • nužni su za djelovanje određenih usluga (npr. internetsko bankarstvo, online trgovine i drugi oblici e-poslovanja...).

III. Vrste kolačića

Na našim web stranicama koristimo kolačiće koje dijelimo u tri grupe:

Kolačići 1. grupe

Kolačići 1. grupe nužni su za djelovanje web stranice. Oni su ključni i bez njih stranica ne može funkcionirati. Instaliraju se tijekom vaše interakcije s web stranicom. Instalacija se izvodi klikanjem na jednostavne poveznice (npr. šaljete obrazac, prijavljujete se itd.). Korištenje te grupe kolačića je automatsko i ne možete upravljati postavkama te grupe kolačića.

Dajem svoju suglasnost za instalaciju kolačića iz 1. grupe

Kolačići 2. grupe

Kolačići 2. grupe analitički su kolačići koje koristimo za prikupljanje statističkih podataka o korištenju naših web stranica. Kolačiće 2. grupe koristimo pomoću SafeMetric™ alata kojim osiguravamo anonimizaciju osobnih podataka. Anonimizacija podataka SafeMetric™ rješenjem nije reverzibilna. To znači da, temeljem anonimizacije podataka, nije moguće u obrnutom smjeru povezati ili identificirati pojedinog korisnika. Kao rezultat tog postupka dobivamo statistička izvješća o posjeti i aktivnostima na našim mrežnim mjestima. Podatke o korisniku ne možemo koristiti u druge svrhe jer je uporabom tog rješenja korisnik u potpunosti anoniman. SafeMetric™ nam u skladu sa zakonskim zahtjevima omogućuje suradnju s vanjskim pružateljima usluga internetske analize bez kritičnih utjecaja na relevantnost izvedenog mjerenja. Koristimo kolačiće prve strane (»1st party cookies«), što znači da se njima može služiti samo naše mrežno mjesto, a ne samo treće osobe (npr. Google). Unatoč tome što su primljeni podaci anonimizirani i što ih nije moguće povezati s određenim ili odredivim korisnikom, nudimo vam mogućnost da zabranite uporabu kolačića iz te grupe. To možete učiniti klikom na polje navedeno u nastavku:

Dajem svoju suglasnost za instalaciju kolačića iz 2. grupe

Kolačići 3. grupe

Kolačići 3. grupe su kolačići partnerskih usluga, npr.: Facebook, Twitter, Google itd. Ti kolačići omogućuju korištenje priključaka i funkcija na našim stranicama povezanima s društvenim mrežama i drugim platformama. Koristimo ih u marketinške svrhe i za praćenje vaših posjeta različitim web stranicama. Njihova namjena je prikazivanje oglasa koji su vam primjereni i zanimljivi te za sprječavanje prikazivanja oglasa koje ste već vidjeli. Ako se ne slažete s uporabom kolačića nećemo ih instalirati, ali se može dogoditi da vam neke funkcije na web stranicama više neće biti dostupne.

Dajem svoju suglasnost za instalaciju kolačića 3. grupe

IV. Onemogućivanje kolačića

Sami odlučujete da li ćete dozvoliti pohranu kolačića na vašem uređaju, osim kolačića iz 1. grupe. Postavke kolačića možete sami kontrolirati i mijenjati pomoću vašeg mrežnog preglednika.

Za informacije o postavkama kolačića odaberite web preglednik kojega koristite.

Reklamne funkcije Google Analytics usluge možete, između ostaloga, onemogućiti i alatom »Postavke oglašavanja«, alatom »Postavke oglašavanja« za mobilne aplikacije ili na bilo koji drugi dostupni način (npr. onemogućivanjem pokretanja Network Advertising Initiative). Iz Google Analytics programa možete se u potpunosti isključiti dodatkom koji se nalazi na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

V. Korišteni kolačići