Znanje i podrška

Vjetropark Ljubač: S energijom vjetra do održive električne energije za kućanstva i mobilnosti

Vjetroelektrane su u 2020. godini u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno proizvele 458 TWh električne energije, što je prema podacima udruženja WindEurope 16 posto ukupne potrošnje električne energije na tom području. Udio energije proizvedene iz vjetroelektrana povećava se diljem Europe, a slika vjetra slična je i u Hrvatskoj, gdje je moguće graditi vjetroelektrane bez financijskih potpora za proizvodnju zelene energije. To dokazujemo svojim projektima i mi u Petrolu. Vjetropark Ljubač počeo je s probnim radom u kolovozu 2021., a u travnju 2022. i službeno je otvoren.

„Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora jedna je od ključnih aktivnosti za budući razvoj grupe Petrol i ima posebno strateško mjesto u skladu s Petrolovom odlukom da postane suvremeno energetsko društvo”, objašnjava Borut Bizjak, direktor područja za proizvodnju obnovljivih izvora energije. „Većinu projekata proizvodnje električne energije iz OIE-a trenutačno provodimo uglavnom u Hrvatskoj, BiH i u Srbiji, koje imaju velik prirodni potencijal vjetra, sunca i vode”, objašnjava Bizjak.

U Petrolu gradimo, upravljamo i razvijamo vjetroparkove na lokacijama na kojima je moguće ekonomski učinkovito i prihvatljivo za okoliš iskoristiti potencijal vjetra. Među završenim projektima je vjetroelektrana Glunča u blizini Šibenika, gdje se nalazi devet turbina, svaka po 2,3 MW nazivne snage. „Cijela elektrana ima 20,7 MW ukupne nazivne snage i 45 – 50 GWh predviđene godišnje proizvodnje energije, što je dovoljno za potrebe oko 15 tisuća prosječnih kućanstava”, navodi Bizjak.

Pokreni video

U Ljubaču izgrađen novi Petrolov vjetropark bez financijskih potpora

Vjetroelektrana Ljubač obuhvaća devet vjetrenjača ukupnoga kapaciteta 30 MW. Očekivana godišnja proizvodnja energije devet vjetroagregata jest 96 GWh, što je dovoljno za 30 tisuća prosječnih kućanstava. „Vjetropark Ljubač počeo je s probnim radom u kolovozu 2021., a 4. travnja 2022. društvo Vjetroelektrana Ljubač d. o. o. steklo je status ovlaštenog proizvođača, nakon čega je vjetropark i službeno otvoren”, navodi Bizjak. „U Petrolu ćemo proizvedenu električnu energiju iz tog vjetroparka isporučivati na tržište po tržišnim uvjetima s pomoću vlastite infrastrukture.”

Pokreni video

Energija vjetra u sljedećim će godinama odigrati važnu ulogu

Industrija energije vjetra na dobru je putu da u sljedećim godinama postigne rekordni rast, navodi Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC). Energija vjetra područje je u kojem se tehnologije za obnovljive izvore razvijaju najbrže. Između 2020. i 2024. godine trebalo bi biti pušteno u rad više od 348 GW novih vjetroelektrana, čime bi do kraja toga razdoblja povećali ukupni globalni kapacitet za proizvodnju električne energije pomoću vjetra na gotovo 1000 GW. To znači povećanje od 54 % u usporedbi s 2019. godinom.

„Posljednjih nekoliko godina europski zakonodavni okvir postavio je izvrsne uvjete za poticanje razvoja proizvodnje iz obnovljivih izvora, što pridonosi zajedničkomu društvenom cilju prelaska u niskougljično društvo. Energija vjetra ima velik potencijal među obnovljivim izvorima energije i postaje najvažniji izvor proizvodnje električne energije u Europi”, navodi Bizjak.

U Sloveniji na području zelenih rješenja ima još mnogo potencijala, prije svega na području poticaja za uvođenje tehnologije vodika, obnovljivih izvora energije (OIE) te na području poboljšanja energetske učinkovitosti. U Petrolu tako nastavljamo s razvojem i provođenjem projekata u području korištenja OIE-a, pri čemu će vjetroelektrane odigrati važnu ulogu.

Razgovor

Pomoć i savjetovanje

Razgovor s operaterom

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka