Znanje i podrška

Vjetropark Ljubač: S energijom vjetra do održive električne energije za kućanstva i mobilnosti

Vjetroelektrane su u 2020. godini u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno proizvele 458 TWh električne energije, što je prema podacima udruženja WindEurope 16 posto ukupne potrošnje električne energije na tom području. Udio energije proizvedene iz vjetroelektrana povećava se diljem Europe, a slika vjetra slična je i u Hrvatskoj, gdje je moguće graditi vjetroelektrane bez financijskih potpora za proizvodnju zelene energije. To dokazujemo svojim projektima i mi u Petrolu. Vjetropark Ljubač pušten je u rad u srpnju 2021.

Pokreni video

U Ljubaču je izgrađen vjetropark bez financijskih potpora

Vjetroelektrana Ljubač obuhvaća devet vjetroagregata ukupnog kapaciteta 30 MW. Očekivana godišnja proizvodnja energije devet vjetroagregata jest 96 GWh, što je dovoljno za 30 tisuća prosječnih kućanstava. „Vjetropark Ljubač pušten je u rad u srpnju“, navodi Bizjak. „U Petrolu ćemo proizvedenu električnu energiju iz ovog vjetroparka isporučivati na tržište po tržišnim uvjetima pomoću vlastite infrastrukture.“

Energija vjetra u sljedećim će godinama odigrati važnu ulogu

Industrija energije vjetra na dobru je putu da u narednim godinama postigne rekordni rast navodi Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC). Energija vjetra područje je u kojem se tehnologije za obnovljive izvore razvijaju najbrže. Između 2020. i 2024. godine trebalo bi biti pušteno u rad više od 348 GW novih vjetroelektrana, čime bi do kraja toga razdoblja povećali ukupni globalni kapacitet za proizvodnju električne energije pomoću vjetra na gotovo 1000 GW. To znači povećanje od 54 % u usporedbi s 2019. godinom.

„Posljednjih nekoliko godina europski zakonodavni okvir postavio je izvrsne uvjete za poticanje razvoja proizvodnje iz obnovljivih izvora, što pridonosi zajedničkom društvenom cilju prelaska u niskougljično društvo. Energija vjetra ima veliki potencijal među obnovljivim izvorima energije i postaje najvažniji izvor proizvodnje električne energije u Europi“, navodi Bizjak.

U Sloveniji na području zelenih rješenja postoji još mnogo potencijala, prije svega na području poticaja za uvođenje tehnologije vodika, obnovljivih izvora energije (OIE) te na području poboljšanja energetske učinkovitosti. U Petrolu tako nastavljamo s razvojem i provođenjem projekata na području korištenja OIE, pri čemu će vjetroelektrane odigrati važnu ulogu.