Znanje i podrška

Međimurske vode: Digitalizacija vodovodnog sustava za učinkovitije upravljanje i opskrbu pitkom vodom

Pružatelji usluga u području opskrbe pitkom vodom danas su suočeni s brojnim izazovima sigurne i dugoročno održive opskrbe pitkom vodom, uključujući i dugoročno očuvanje izvora vode. Tu može pomoći digitalizacija poslovanja. Kao u slučaju Međimurskih voda, upravitelju vodovodnog sustava u Hrvatskoj, kojima smo pristigli u pomoć nizom projekata poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture.

Projekt smo započeli u proljeće 2019. Tako su Međimurske vode među prvima u Hrvatskoj prepoznale dodanu vrijednost uspostavljanja digitalnog blizanca vlastita vodoopskrbnog sustava radi optimiranja vodoopskrbe”, izjavio je Daniel Kozelj, voditelj proizvodne grupe Vodovodni sustavi u Petrolu.

Poduzeće Međimurske vode na taj se način odlučilo za implementaciju suvremenog sustava ekonomičnog planiranja razvoja vodovodnog sustava i učinkovitog upravljanja u realnom vremenu. Projekt koji je završen početkom listopada 2020. namijenjen je poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture te uključuje upravljanje i optimizaciju poslovanja.
Projekt je proveden u bliskoj suradnji stručnjaka Međimurskih voda i Petrola kao nositelja provedbe projekta.

Digitalni projekti koji jamče sigurnu, pouzdanu i neprekinutu opskrbu pitkom vodom iznimno su dobrodošli u današnje vrijeme.

Lakše i brže donošenje poslovnih odluka

Osim digitalizacije vodoopskrbnog sustava, ovim smo projektom olakšali i ubrzali donošenje poslovnih odluka.

Naime, svjesni smo da su u današnje vrijeme nesigurnosti i brzih promjena iznimno dobrodošli projekti koji jamče sigurnu i pouzdanu te neprekinutu opskrbu pitkom vodom na temelju kvalitetnih tehničkih podataka iz područja suvremenog upravljanja javnom gospodarskom infrastrukturom, odnosno u našem slučaju vodovodnim sustavom, a koji su poduprti informacijskim tehnologijama. 

Uvođenje učinkovitog nadzora djelovanja vodovodnog sustava radi brzog prepoznavanja gubitaka vode i smetnji u opskrbi pitkom vodom veoma je korisno Međimurskim vodama.

„Ovdje ubrajamo i troškovno učinkovito planiranje novih investicija, obnovu i rehabilitaciju postojeće mreže te izradu sigurnosnih planova u slučaju izvanrednih događaja. Iznimno je važno i prognoziranje budućih radnih uvjeta vodovodnog sustava s obzirom na klimatske promjene”; dometnuo je Petrolov stručnjak Daniel Kozelj.

Upravljanje vodovodnim sustavima na daljinu jedna je od ključnih prednosti u vrijeme epidemije zato što omogućuje njihov neprekinuti rad.

Brže prepoznavanje problema, bolja reakcija na terenu

Implementiranjem sustava Međimurske vode imaju mogućnost učinkovitog nadzora vodoopskrbne infrastrukture zahvaljujući realnim podatcima i prikupljenim rezultatima mjerenja s terena što podrazumijeva brže prepoznavanje problema i bolju reakciju na terenu.

Uz sve navedeno, Međimurskim vodama omogućeno je praćenje učinkovitosti rada i usvajanje optimalnih mjera te provedba pravodobnih aktivnosti vezanih uz uklanjanje smetnji u opskrbi pitkom vodom. 

Glavni cilj projekta bilo je uspostavljanje digitalnog blizanca, tzv. „digital twina” vodoopskrbnog sustava.

Kako bi optimirale vodoopskrbu, Međimurske vode među prvima su u Hrvatskoj prepoznale dodanu vrijednost uspostavljanja digitalnog blizanca vlastita vodoopskrbnog sustava, čime su nastavile poboljšavati usluge dugoročne opskrbe stanovništva pitkom vodom.

Digitalni blizanac vodoopskrbnog sustava povezuje podatke s različitih operativnih razina, kao što su podatci o vodoopskrbnoj infrastrukturi, neprekinuta mjerenja parametara djelovanja distribucijske mreže, podatci o nadzoru zdravstvene ispravnosti vode i neprodane količine vode, tj. gubitci vode. 

Kao partner projekta, Petrol je do danas proveo prvu trećinu programa edukacije stručnjaka Međimurskih voda, s naglaskom na ostvarenje postavljenih ciljeva u područjima sigurnosti, održivosti i posebno gospodarstva.

A što o završenom projektu kažu u Međimurskim vodama? „Projekt omogućuje rad na važnim radnim mjestima koja korisnicima osiguravaju dugoročnu i sigurnu opskrbu vodom uz istovremeno pružanje najviše kvalitete isporučene vode što je naša odgovornost. Provedba suvremenog sustava za troškovno učinkovito planiranje razvoja sustava opskrbe vodom i učinkovitog upravljanja u realnom vremenu ne zadovoljava samo suvremene standarde i zahtjeve, nego i dugoročno osigurava važne izvore vode. Tako projektom odgovaramo svojim korisnicima i okolišu te društvu, što nas raduje”, ponosno izjavljuju. 

Razgovor

Pomoć i savjetovanje

Razgovor s operaterom

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka