Znanje i podrška

Komunalno poduzeće Velenje: digitalnim rješenjima do poboljšane učinkovitosti

Da je digitalizacija neophodna za uspješno poslovanje u godinama koje slijede, svjesni su i u Komunalnom poduzeću Velenje. Posljednjih godina intenzivno ulažu u digitalizaciju upravljanja vlastitom infrastrukturom, ponajviše u pametno upravljanje sustavima za opskrbu pitkom vodom i daljinsku energetiku. Pomažemo im u Petrolu.

Početci partnerstva Petrola i Komunalnog poduzeća Velenje sežu u 2007. g. Suradnja je započela u području poboljšanja učinkovitosti rada sustava daljinskoga grijanja u Šaleškoj dolini razvojem projekta implementacije termo-hidrauličkog modela (programski alat „Termis”) i optimizacije temperatura u sustavu daljinskoga grijanja. 

Daljinskim nadzorom protiv gubitka vode

U sklopu kohezijskog projekta „Cjelovita opskrba pitkom vodom u Šaleškoj dolini” 2012. g. nadogradili smo uspješnu suradnju i uspostavili daljinski nadzor nad djelovanjem vodovodnog sustava i na taj način omogućili opskrbu pitkom vodom trima općinama: Velenju, Šoštanju i Šmartnom ob Paki. 

„Nadogradnjom nadzornog centra upravljanja postavljen je temelj za uspostavu alata za ekonomično planiranje razvoja i upravljanje vodovodnim sustavom upotrebom digitalnog blizanca vodovodnog sustava koji radi u realnom vremenu”, rekao je Daniel Kozelj, voditelj proizvodne grupe Vodovodni sustavi u Petrolu

U projektu opskrbe pitkom vodom snizili smo udio gubitka vode u Šaleškoj dolini na otprilike 30 litara po sekundi što je dvostruko više od predviđenog.

Nastavak digitalizacije u godinama koje slijede 

A kako dalje?

U godinama koje slijede Petrolovi će stručnjaci u području opskrbe pitkom vodom pružati podršku u korištenju digitalnog blizanca vodovodnog sustava koji radi u realnom vremenu, čime ćemo našem partneru omogućiti visoku razinu opskrbe pitkom vodom svojih krajnjih korisnika. 

Naš je cilj i dalje omogućavati visoku razinu vodoopskrbe s naglaskom na primjerenoj kvaliteti vode.

„Održavanjem sustava daljinskog očitavanja hidromjera na 90 lokacija i prijenosom podataka na IIoT platformu Tango koju smo sami razvili, ažurno ćemo pratiti potrošnju velikih korisnika i značajno skratiti vrijeme potrebno za detekciju i naknadnu sanaciju možebitnih curenja, što je iznimno dragocjeno”, rekao je Edo Đuvelek, koordinator projekta.

Osim ažuriranja digitalnog blizanca vodovodnog sustava, velik je naglasak stavljen na izvedbu simulacije i praćenje kvalitete vode.

„Kod Komunalnog poduzeća Velenje vidljivo je da su visokoosposobljena ekipa koja dobro razumije i igra svoju ulogu u opskrbljivanju Šaleške doline vodom. Njihovi ciljevi i očekivanja uvijek su visoki, zbog čega je međusobna suradnja istovremeno izazov i radost”, dometnuo je Edo Đuvelek.

Razvojem vodovodne infrastrukture omogućuje se visoka razina vodoopskrbe, ali i sigurnosti opskrbe pitkom vodom.

Komunalno poduzeće Velenje pomoću navedenog alata može ranije uočiti i pratiti gubitak vode te na taj način osigurati održavanje vrijednosti na dosegnutoj razini. Mogu optimalno održavati telemetriju i ažurno pratiti potrošnju velikih korisnika. Osim brzog pristupa svim mjerenjima i jednostavne agregacije, ključna je prednost značajno skraćivanje vremena za detekciju i kasniju sanaciju mogućeg curenja. 

I što na to kažu naši partneri?

„U Komunalnom poduzeću Velenje stavljamo kvalitetu pitke vode i poboljšanje opskrbe pitkom vodom na prvo mjesto. Nadogradnje uvodimo uzimajući u obzir kvalitetu pitke vode i njezina održiva razvoja te s obzirom na digitalizaciju upravljanja i ostvarenja veće energetske i ekonomske učinkovitosti. Već nekoliko godina uspješno surađujemo s Petrolom, a najviše nas raduje što smo zajedničkim snagama modernizirali tehnološke procese upravljanja vodovodnim sustavom koji su sada podržani suvremenim proaktivnim alatima za hidrauličko modeliranje, planiranje i upravljanje vodovodnom mrežom”, rekao je Primož Rošer, voditelj PJ Komunala, Komunalno poduzeće Velenje.

Naprednom analitikom do poboljšanja sustava daljinskoga grijanja

Za područje daljinske energetike u 2020. g. pripremili smo analizu učinaka digitalne transformacije na učinkovitost rada sustava daljinskoga grijanja u Šaleškoj dolini. Ova je analiza postavila izvrsne temelje za nastavak suradnje, pri čemu će naglasak biti stavljen na povezivanje termohidrauličkog modela mreže i modela strojnog učenja za prognozu potrošnje topline i optimiranje temperatura, odnosno na razvoju digitalnog blizanca.

U daljnjoj suradnji fokusirat ćemo se na razvoj digitalnog blizanca.

„Digitalna transformacija sustava daljinskoga grijanja u Gradskoj općini Velenje neophodna je za uspješan rad u idućem desetljeću i pronalazak dodatnih mogućnosti za povećanje učinkovitosti pri distribuciji topline”, istaknuo je Amer Karabegović, voditelj proizvodne grupe Daljinska energetika. 

Izgrađena infrastruktura sustava daljinskoga grijanja u Šaleškoj dolini srednjoročno može odigrati važnu ulogu, ne samo u distribuciji toplinske energije, već i kao važna karika u P2H (Power-to-Heat) lancu koji će postajati sve važniji s povećanim korištenjem obnovljivih izvora u elektroenergetskom sustavu.

Pratimo razvoj i trendove tehnologije 

Osim alata za upravljanje i tehničko-ekonomsko optimiranje sustava daljinskoga grijanja, 2019. g. i Tango je uključen u proces upravljanja i poboljšanja rezultata temperaturne optimizacije.

Time je Komunalno poduzeće Velenje ostvarilo poboljšane rezultate optimiranja zbog preciznijeg predviđanja. „Upravljanje termohidrauličkim modelom lakše je i našem partneru omogućuje pristup najnovijim tehnološkim trendovima, a samim time i primjenu najnovijih metoda upravljanja energetskom infrastrukturom”, rekao je Julijo Josip Franz, voditelj tima za implementaciju naprednih rješenja u području energetskih i ekoloških rješenja.

razvoj i trendove tehnologije

Izbor tehnologija usklađen je s industrijskim standardima kako bismo klijentima pružili visoku kvalitetu usluge.

U Petrolu se ponosimo time što nas je Komunalno poduzeće Velenje prepoznalo kao strateškog partnera jer ćemo kombiniranjem njihove infrastrukture i spremnosti za napredak i suradnju te našeg znanja i iskustva razvijati pametna i digitalna rješenja za krajnje korisnike.

Komunalno poduzeće Velenje prepoznalo je važnost pravodobne digitalizacije, zbog čega smo joj posvetili veliku pozornost. Petrol nam je pomogao analizirati učinke digitalne transformacije na učinkovitost rada sustava daljinskoga grijanja u Šaleškoj dolini te nam je na taj način pokazao potencijale uštede i dodatnog razvoja. Povezivanjem modela strojnog učenja za prognozu potrošnje topline i termohidrauličkog modela mreže možemo poboljšati rezultate optimiranja u svrhu preciznijih predviđanja što vodi do lakšega upravljanja”, rekao je Ervin Miklavžina, vođa poslovne jedinice Energetika, Komunalno poduzeće Velenje.

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka