Znanje i podrška

Mjerama poboljšanja energetske učinkovitosti u industriji do veće poslovne uspješnosti

Globalni pritisci smanjenja ugljičnog otiska dopiru do svih područja. Uključujući, ili posebno, industrijski sektor. Tvrtke se najčešće specijaliziraju za vlastito područje, a energetsko upravljanje prepuštaju drugim stručnjacima. Energetski upravitelji kao partneri industrijskim tvrtkama pomažu prepoznati prilike za poduzimanje konkretnih mjera koje doprinose učinkovitijoj potrošnji energije i na taj način smanjuju ugljični otisak i povećavaju konkurentnost proizvodnje, a samim time i poslovnu uspješnost.

Promjene u upravljanju energijom utječu i na poslovne modele raznovrsnih tvrtki. Neke ih intuitivno uvode same, dok druge to rade promišljeno uz pomoć energetskih stručnjaka.

Tvrtka Petrol prepoznala je potencijal učinkovitijeg upravljanja energijom još prije nekoliko godina kada smo započeli projekte energetskog ugovaranja i nastavili s projektima optimiranja sustava daljinske energetike i opskrbe pitkom vodom. Posljednjih smo godina sklopili brojna partnerstva s industrijskim tvrtkama kojima pomažemo razvijati cjelovita rješenja za učinkovitu potrošnju energije, veći udio obnovljivih izvora i učinkovito upravljanje industrijskim sustavima.

Sve započinje energetskim pregledom

Velik dio troškova industrijskih tvrtki otpada na potrošnju energije, što znatno utječe na konkurentnost i poslovnu uspješnost tvrtke.

Tvrtka Petrol zasukala je rukave kada je riječ o energetskom pregledu tvrtki koji nam omogućuje uvid u postojeće stanje i pomaže prepoznati potencijalne prilike za poboljšanje energetske učinkovitosti, smanjenje ugljičnog otiska i dugoročno smanjenje troškova za energiju.

Znanje o energetskom upravljanju zahtjevno je i traži neprekidno usavršavanje te praćenje trendova i zakonskih obveza koji se često mijenjaju. Naša nam iskustva govore da interno znanje o energetskom upravljanju koje posjeduju tvrtke doseže određenu granicu.

„Naš je zadatak da im u sklopu savjetovanja predložimo različite konkretne mjere za učinkovitiju potrošnju energije, pogotovo u području potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije, obnove rasvjete, grijanja i hlađenja, sustava upotrebe komprimiranog zraka, procesne pare pa sve do rekuperacije otpadne topline”, kaže Uroš Grošelj, voditelj razvoja rješenja u industriji u Petrolu.

U industriji se usredotočujemo na optimiranja proizvodnih procesa, snižavanje troškova energije i s tim povezano ispunjavanje obveza smanjenja ugljičnog otiska.

Kao što su već utvrdili novinari časopisa Finance u članku Kupci iz Europe izvoznicima: Bez smanjenja ugljičnog otiska nema posla, povećavaju se pritisci u vezi s održivošću na globalnoj razini te se sve češće naglašava važnost visokih ekoloških standarda, posebno u smislu konkurentnosti pri izvozu.

„Što se tiče mjera za energetsku učinkovitost u industriji, posjedujemo stručno znanje za realizaciju, a znamo i izračunati koliko je provedena mjera smanjila ugljični otisak u godini dana ili po proizvedenom komadu, što također utječe na konkurentnost proizvoda i usluga”, dometnuo je Grošelj.

Digitalnim rješenjima do boljih poslovnih odluka

Digitalizacija danas diktira tempo i razvoj poslovanja. Nove tehnologije pružaju dodatne mogućnosti, a u energetici se to ponajprije odnosi na bolje upravljanje podatcima.

„Da bismo ostvarili ciljeve razugljičenja, industrijske tvrtke morat će navesti razinu ugljičnog otiska u proizvodu. Što je on manji, to je veća prednost nad konkurencijom. Cjelovitim energetskim rješenjima poduprtim digitalizacijom Petrol može pomoći industrijskim tvrtkama u smanjenju ugljičnog otiska u proizvodima”, nastavlja Grošelj.

Petrolov kontrolni centar u industrijskom gospodarskom području u Ravnama na Koroškem

Tvrtka Petrol u ovu je svrhu razvila vlastitu tehničko-informacijsku IIoT/OT platformu Tango (Industrial Internet of Things / Operational Technology Platform) pomoću koje digitalno upravljamo i vodimo svoja energetska i ekološka rješenja. Jedan je od zadataka Tanga prikupljanje, provjera i obrada podataka koje pohranjuje u jedinstvenu bazu, tzv. jezero podataka (BigData).

„Na taj način podatke pretvaramo u informacije na temelju kojih možemo upravljati procesima kako bismo smanjili troškove i utjecaj na okoliš te istodobno maksimirali poslovne rezultate radi poboljšanja života pojedinaca”, naglašava voditelj proizvodne grupe Tango Marjan Brelih.

Digitalna energetska rješenja olakšavaju ispunjavanje sve većih ekoloških zahtjeva, posebno u smislu energetske učinkovitosti, postojanosti i smanjenja ugljičnog otiska. Tvrtka Petrol ugradila je održivost u svoju strategiju, zbog čega smo pokrenuli niz aktivnosti u tom području. Između ostalog, proizvodimo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije te pritom razvijamo modele fleksibilnosti proizvodnje i potrošnje električne energije.

„Velik potencijal leži u povezivanju tehničkih i tržišnih podataka, stoga je očito da ćemo sve složenije energetske sustave budućnosti moći savladati jedino pomoću metoda podatkovne inteligencije”, dodaje Brelih.

Razgovor

Pomoć i savjetovanje

Razgovor s operaterom

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka