Znanje i podrška

Energetska obnova Ljubljane: 150.000 stabala više i tri tisuće tona emisija manje

Volite li otići u Gradsku galeriju Ljubljana na najnoviju izložbu, u Gradsku knjižnicu po zanimljivu knjigu ili u Halu Tivoli na utakmicu svoje omiljene sportske momčadi? Jeste li znali da su to tri od 48 ljubljanskih zgrada kojima je tvrtka Petrol pomogla u energetskoj obnovi? Na ovaj smo način olakšali prijestolnicu za tri tisuće tona stakleničkih plinova, što je jednako ponovnoj sadnji 150.000 stabala.

Ljubljana, Zelena prijestolnica Europe 2016., svoju budućnost gradi u suživotu s prirodom i već dugo vremena diktira tempo ekološki prihvatljivoga urbanog života u regiji, kako podupiranjem održive mobilnosti, tako i brojnim drugim mjerama koje poboljšavaju budućnost života u glavnom gradu.

Novu prekretnicu u priči o uspjehu održivosti predstavlja projekt Energetska obnova Ljubljane (EOL-1), u sklopu kojeg je 2017. i 2018. g. tvrtka Petrol zajedno s Gradskom općinom Ljubljana i društvom Resalta poboljšala energetsku učinkovitost u gotovo pedeset ljubljanskih zgrada te doprinijela čistijem i zelenijem okolišu prijestolnice.

Provjerite kako naši stručnjaci mogu i vašoj zgradi pomoći smanjiti potrošnju energije uz optimalne troškove i minimalno opterećenje okoliša.

Milijun eura uštede i podmirenje troškova 500 kućanstava

U sklopu projekta energetske obnove Ljubljane konzorcij je energetski sanirao vrtiće, osnovne škole, sportske dvorane i javne objekte, što je ukupno čak 48 zgrada koje smo pomogli opremiti suvremenom i ekološki prihvatljivom energetskom infrastrukturom za učinkovitiju potrošnju energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova u okoliš. 

U obnovu su bili uključeni, između ostalih, brojni ljubljanski vrtići i škole, centralno kupalište u Tivoliju, Hala Tivoli, dvorana sportskog parka u Kodeljevu, streljana u Rudniku i bežigradski ogranak Gradske knjižnice Ljubljana.

Zahvaljujući poboljšanoj energetskoj iskaznici, godišnje smo Ljubljani uštedjeli 8 milijuna kilovatsati, odnosno više od milijun eura, što je dovoljno za podmirenje energetskih troškova 500 kućanstava, i smanjili godišnje emisije stakleničkih plinova za otprilike tri tisuća tona. Za usporedbu: radi se o količini CO2 koju godišnje upije čak 150.000 stabala.

Energetsko ugovaranje za energetsku učinkovitost  

Projekt EOL-1, vrijedan 15 milijuna eura, proveden je modelom energetskog ugovaranja u konzorciju društava Petrol i Resalta te Gradske općine Ljubljana. 

Radi se o najobuhvatnijem javno-privatnom partnerstvu u Sloveniji u smislu energetskog ugovaranja. Većinu investicijskih sredstava, čak 51 %, osigurali su privatni partneri, a na sebe smo preuzeli i sve tehničke i ekonomske rizike provedbe i upravljanja projektom.

I još treba napomenuti da će projekt u cijelosti biti otplaćen od predviđene uštede, objasnio je Jože Torkar, direktor Energetskih i ekoloških rješenja u javnom i komercijalnom sektoru u Petrolu. „S ovim ćemo projektom živjeti idućih 15 godina tijekom kojih snosimo odgovornost osiguranja obećane uštede”, dometnuo je.

U dvorani Kodeljevo, između ostalog, zamijenili smo energent priključkom na sustav daljinskoga grijanja i ugradili novu toplinsku stanicu. Također smo postojeću energetski rasipnu rasvjetu zamijenili štedljivim LED svjetiljkama.

Primjer dobre prakse kod kuće i u svijetu

Zamjenica predsjednika Gradske općine Ljubljana Jelka Žekar naglasila je da je projekt bio iznimno zahtjevan jer je na tom području trebalo orati ledinu. Tvrdi da je energetska obnova Ljubljane primjer dobre prakse ne samo u Europi nego i šire.

Upravo smo zato za projekt u Bruxellesu dobili prestižnu nagradu European Energy Service Award koja se u organizaciji Europske komisije dodjeljuje za istaknute rezultate ili rad u području energetskih usluga u Europi, a na Danima energetike 2019. i nagradu u kategoriji „Energetski učinkovit projekt” po izboru stručne komisije natječaja, kao i po broju internetskih glasova čitatelja časopisa Finance.

Prilikom primanja nagrade European Energy Service Award Janez Grošelj, direktor Energetskih i ekoloških sustava u Petrolu, istaknuo je dodatnu vrijednost projekta. A ona je, po njegovu mišljenju, doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova i jačanju svijesti o nužnosti pametnog i učinkovitog upravljanja izvorima za održivi razvoj društva.

Nastavak priče o uspjehu održivosti  

U tijeku je i druga faza sanacije zgrada u Ljubljani tijekom koje ćemo zajedno s Resaltom i Javnom rasvjetom Ljubljana obnoviti dodatnih 11 objekata i tako osigurati godišnju uštedu u iznosu iznad 300 tisuća eura, što je dovoljno za grijanje i opskrbu električnom energijom gotovo 85 kućanstava.
I te su obnove ekološki prihvatljive jer će se sanacijom smanjiti emisija stakleničkih plinova za čak 463 tona godišnje, što je jednako količini CO2 koju godišnje upije 51 ha šume, odnosno kao da biste ponovno zasadili 22.000 stabala.

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka