Znanje i podrška

Pet pravila za vozače pri susretu s drugim sudionicima u prometu

U proljeće živnu i ceste. Slijedite sljedeća jednostavna pravila kako biste zajamčili sigurnost najranjivijim sudionicima u prometu. Vozači se susreću s biciklistima, trkačima, šetačima, romobilistima i korisnicima drugih oblika mikromobilnosti. Pritom budite oprezni. Na cesti ima dovoljno mjesta za sve.

Ako shvatite ulogu vozača odgovorno i imate razumijevanja prema ostalim sudionicima u prometu, već ste dali veliki obol sigurnoj vožnji. Vozači se susreću s biciklistima, trkačima, šetačima, romobilistima i korisnicima drugih oblika mikromobilnosti. Pritom budite oprezni. Na cesti ima dovoljno mjesta za sve.

Poštujte ograničenja

Najvažnije je pravilo poštovanje ograničenja brzine. Čak i ako na prvi pogled izgledaju besmisleno na pojedinim dionicama, propisani su s razlogom i uzimanjem u obzir drugih sudionika u prometu. Poštovanje ograničenja značajno smanjuje mogućnost katastrofalnih posljedica u slučaju nesreće. U slučaju sudara s biciklistom, romobilistom ili šetačem pri brzini od 65 km/h postoji 85 % šanse da će potonji zadobiti ozljede opasne po život. Pri brzini od 30 km/h mogućnost najtežih ozljeda pada na tek 5 %. Stoga je polagana vožnja prvo i najvažnije pravilo sigurne vožnje.


Vodite računa o manjoj potrošnji i okolišu

Pravilo metar i pol

Ako želite zaobići biciklista ili romobilista koji se vozi cestom, morate održavati odgovarajući sigurnosni razmak. Zakonom je propisana udaljenost koja ne smije biti manja od metar i pol. Kazna za kršenje ove odredbe iznosi 80 EUR. Poštovanjem navedene udaljenosti ponajprije omogućavate sigurnu vožnju u njihovoj blizini, čak i ako neočekivano skrenu prema sredini kolnika.

Također se pridržavajte pravila sigurnog pretjecanja. Ako druga vozila voze ususret vama, pričekajte i preteknite ih samo kada je to potpuno sigurno učiniti.

Predvidite ponašanje drugih vozača

Ljudi uvijek griješe. Uzmete li to u obzir prilikom vožnje, spriječit ćete mnoge nesreće. Stoga je jedno od pravila razmišljati korak unaprijed i pokušati se poistovjetiti s ostalim sudionicima na cesti. Možda trkač koji prilazi cesti nosi slušalice i smanjena mu je koncentracija, stoga mu se približite opreznije. Možda je staza kojom se ispred vas vozi biciklist loše uređena i puna prepreka, stoga je poželjno pretjecati s većim bočnim razmakom. Možda je vidljivost ograničena zbog sunca, kiše ili mraka zbog čega ćete kasnije primijetiti pješake ili bicikliste, stoga je poželjno prilagoditi brzinu.

Budite oprezni s vratima

Trkači, biciklisti, romobilisti i korisnici ostaloga urbanog mobilnog prijevoza mogu brzo i jednostavno, a ponajprije manje neprimjetno jurcati niz gradske površine. Stoga budite vrlo oprezni kada izlazite iz automobila. Uvijek provjerite možete li sigurno otvoriti vrata, a da nikome ne prepriječite put. 
Ovo je pravilo još važnije pri parkiranju na parkirališnim mjestima uz cestu ili pločnik gdje je izglednije da će se drugi sudionik u prometu približiti vašem automobilu.

Za volanom isključivo hladne glave

Ako je moguće, izbjegavajte vožnju kada ste razdražljivi, rastreseni, ljuti ili zbunjeni. Čak i ako ste u žurbi, poštujte sva pravila jer se divljanje nikad ne isplati. Vožnja velikom brzinom nimalo nema smisla u gradovima gdje je najveći broj ranjivih sudionika u prometu. Naime, u gradskoj vožnji neprestano ste ograničeni semaforima i gustim prometom, stoga jurnjavom nećete uštedjeti mnogo vremena. 

Razgovor

Pomoć i savjetovanje

Razgovor s operaterom

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Energetska rješenja za dom:

energetski.centar@petrol.hr

Facebook poruka