Znanje i podrška

252 brza i ultrabrza NEXT-E punjača bit će dostupna na jednoj platformi u šest zemalja

Petrol je udružio snage s partnerima NEXT-E projekta za uspostavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila i Hubjecom, stručnjakom za digitalnu e-mobilnost. Cilj međusobne povezanosti je pružiti pristup brzoj i ultra brzoj infrastrukturi za punjenje, putem jedne aplikacije za punjenje električnih vozila u šest zemalja: Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj. 222 brza punjača (50 kW) i 30 ultrabrzih punjača (150-350 kW) bit će integrirani u platformu Hubject, koja je najveća prekogranična mreža za punjenje na svijetu. To će omogućiti bezbrižno putovanje na velike daljine električnim vozilima u regiji.


 
Projekt NEXT-E, koji sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje Europe, zajednički je projekt četiri energetske tvrtke (tvrtke E.ON Group iz Češke, Rumunjske i Slovačke, HEP - Hrvatska elektroprivreda iz Hrvatske, tvrtke MOL iz Mađarske, Hrvatska, Češka, Rumunjska i Slovenija, tvrtke iz skupine Petrol iz Slovenije i Hrvatske) i dva proizvođača automobila Nissan i BMW. Svrha projekta je uspostaviti infrastrukturu za punjenje od 222 brze i 30 ultra brzih stanica za punjenje u šest zemalja srednje i istočne Europe, prema donjoj infografiji.
next-e


Integrirajući infrastrukturu za punjenje u platformu e-roaminga tvrtke Hubject, partneri na projektu NEXT-e značajno proširuju utjecaj e-mobilnosti na svakodnevni život i uvriježene putne navike.
Korištenje punionica za električna vozila trenutno je moguće putem aplikacija svakog pojedinog davatelja usluga, što stvara prepreke za roaming na infrastrukturi za punjenje različitih pružatelja usluga punjenja i prekograničnu vožnju. To će se promijeniti integracijom 222 brza i 30 ultra brzih punjača iz NEXT-E projekta u Hubjectovu platformu za hosting. Moći će se voziti električna vozila od češke granice do Jadrana ili Crnog mora bez ikakvih briga, samo pomoću jedne od aplikacija tvrtki sudionica. Korisnici određene aplikacije partnera NEXT-E projekta tako će moći napuniti svoje vozilo na svim punionicama platforme Hubject, što znači da će korisnici električnih vozila u svim zemljama koje sudjeluju u projektu NEXT-E imati bolje korisničko iskustvo mobilnosti.

"Projekt NEXT-E bit će ključan za postizanje ambicioznog cilja prometa bez emisija i gospodarstva bez ugljika u Europi", rekao je Richard Ferrer, voditelj tima za prometne inovacije u INEA-i (Izvršna agencija za inovacije i mreže). "Interoperabilnost i e-roaming ključne su funkcije učinkovite mreže za punjenje električnih vozila i omogućuju mirno električno putovanje europskim cestama. Punjenje električnog vozila mora biti vrlo jednostavno, pouzdano i dostupno europskim građanima. Dostupnost ove usluge na platformi Hubject važan je korak u ovom smjeru, zahvaljujući pionirskom duhu javnih i privatnih tvrtki koje predstavljaju cjelokupni ekosustav, od energetske do automobilske, mobilne i softverske industrije. Elektromobilnost postaje stvarnost u Europi! Europska komisija i INEA nastavit će podržavati takve projekte i gospodarske subjekte kroz različite programe za postizanje ciljeva Europskog zelenog sporazuma ", dodao je.

Christian Hahn, izvršni direktor tvrtke Hubject GmbH, objašnjava: „Ova suradnja pruža operaterima stanica za punjenje i pružateljima usluga e-mobilnosti jednostavan način za suradnju i poboljšanje vlastitog poslovnog modela. Suradnja s pouzdanim i pouzdanim partnerima u projektu NEXT-E donosi korist cijelom europskom tržištu i pojednostavljuje tržište punjenja. "

Uroš Šepec, voditelj proizvoda za CPO i EMSP rješenja u Petrol d.d. Ljubljana, dodaje: »Pružanje interoperabilnog i user-friendly rješenja za punjenje EV u Europi važna je prekretnica u ostvarenju naše vizije na polju e-mobilnosti. Ponosni smo na činjenicu da korisnici web i mobilne aplikacije OneCharge mogu neometano koristiti usluge punjenja širom Europe i da zajedno pridonosimo smanjenju svog ugljičnog otiska. "

O projektu NEXT-E
Projekt NEXT-E jedinstvena je suradnja vodećih tvrtki za proizvodnju električne energije, nafte i plina i proizvođača opreme koji su udružili snage kako bi stvorili interoperabilnu i nediskriminirajuću mrežu punionica za električna vozila na glavnom koridoru TEN-T u srednjoj i istočnoj Europi. Konzorcij čine tvrtke iz E.ON Grupe (Západoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), tvrtke iz MOL Grupe (zastupljene kroz podružnice u svih šest zemalja sudionica), Hrvatske elektroprivrede iz Hrvatske, PETROL (Slovenija i Hrvatska) i dva proizvođača vozila.

Mreža će imati 222 brze stanice za punjenje (50 kW) i 30 ultra brzih stanica za punjenje (150-350 kW) i bit će dio ključne infrastrukture punjenja za električna vozila u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Mreža NEXT-E bit će interoperabilna sa zapadnom Europom, zahvaljujući koordinaciji s drugim projektima sufinanciranim od strane Europske unije u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Više informacija o projektu NEXT-E dostupno je na www.next-e.eu

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka