Znanje i podrška

11 savjeta za uštedu električne energije

Ušteda električne energije sve je češća tema među mladima i starima. Računi se ne plaćaju sami, zato je koristan svaki način uštede električne energije koji možete uključiti u svoju dnevnu rutinu. Kod štednje novca i energije vrijede potpuno ista pravila, zato smo se odlučili otkriti vam 11 savjeta za uštedu električne energije u kućanstvu.

1. Redovito isključujte uređaje koji se trenutačno ne koriste.

Događa li vam se često da završite rad na računalu, a zatim krenete raditi druge poslove prije nego što ste ga isključili? Niste jedini. Međutim, za to se vrijeme troši dragocjena električna energija. Tako ne samo da se gubi energija, već se zbog dodatnog opterećenja smanjuje i životni vijek uređaja.

2. Promijenite svoje navike pranja.

Puno ljudi odlučuje prati rublje na 90 °C, misleći da je takav način pranja rublja učinkovitiji. Pokazalo se da to nije tako pa ga možete bez brige prati i na 40 °C. Dodatni savjet: da biste uštedjeli energiju, perite istovremeno više komada odjeće, a ne pojedinačno.

3. Mijenjajte zastarjele električne uređaje.

Tehnologija cijelo vrijeme napreduje, što je primjetno i na „proždrljivosti" električnih uređaja. U pravilu su stariji uređaji rasipniji od novih (npr. katodni televizori, usisavači prethodne generacije itd.). U početku je to možda trošak, ali će vam se investicija s vremenom isplatiti. 

Nemate vremena za kupnju nove pećnice, štednjaka ili elektroničkih uređaja? 

4. Isključite bojler kad vam nije potreban.

Uključite ga samo onda kad namjeravate otići pod tuš. Još učinkovitiju uštedu električne energije možete postići redovitim servisiranjem bojlera. Nije potrebno naglašavati da kraće tuširanje znači veću uštedu (a ni vaša koža neće biti toliko na udaru).

5. Zimi se toplije obucite

I snizite temperaturu grijanja! To ne znači da trebate ići u krajnost i drhtati na hladnoći, ali vam nisu potrebne ni tropske vrućine. Obucite pulover i nešto niža sobna temperatura neće vam smetati.

6. Spriječite izlaženje topline iz stana.

Smanjena potreba u domaćinstvu za grijanjem stana jedan je od najučinkovitijih načina za uštedu energije. Ako manje topline izlazi iz stana, manje ćete ga trebati grijati. Zato provjerite jesu li vaši prozori dobro zabrtvljeni i po potrebi ih zamijenite novima.

7. Postavite štedne žarulje.

Postoje štedne žarulje koje vam omogućuju znatnu uštedu energije. Pomaže i ako ih redovite gasite kad vam ne trebaju.

8. Kuhajte uz manju količinu vode.

Ako to nije nužno, izbjegavajte kuhanje u posudi do vrha napunjenoj vodom. Na taj će se način voda prije zagrijati, ručak će prije biti gotov, a vi ćete uštedjeti dragocjenu energiju.

9. Koristite moderni štednjak.

Stariji štednjaci poznati su po tome da nisu energetski učinkoviti. Na sreću, možete ih elegantno izbjeći i početi koristiti moderne štednjake koji posao obavljaju brže, a pritom potroše znatno manje energije..

10. Uređaje za hlađenje i zamrzavanje postavite daleko od izvora topline.

Drugim riječima, pobrinite se da se hladnjak, zamrzivač i ostali slični uređaji ne nalaze u blizini: 

  • štednjaka
  • radijatora
  • sunčeve svjetlosti
  • ostalih uređaja.

Morate osigurati cirkulaciju zraka, što znači da – ako je to moguće – uređaje za hlađenje ne gurate skroz do zida.

11. Iskoristite noćni ciklus električne energije.

Ako imate dvotarifno brojilo električne energije, noćni su sati savršeni za uštedu električne energije jer je ona u to vrijeme jeftinija. Noćni ciklus električne energije omogućuje vam jeftinije pranje posuđa i pranje i sušenje rublja; usisavanje zbog buke nije baš najbolja ideja.

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka