Znanje i podrška

Alergije i filtar kabine automobila

U proljeće je mnogo peludi u zraku, što zagorčava proljetnu sezonu velikom broju ljudi koji pate od alergija. Što možete učiniti kao vozač da si olakšate probleme s alergijama i osigurate svježiji zrak tijekom vožnje?

Većina novijih automobila ima sustav ventilacije u koji je ugrađen filtar zraka u kabini. On pročišćuje zrak koji dolazi u automobil kroz tzv. sustav HVAC, tj. ventilacijski sustav koji uključuje grijanje (H), ventilaciju (V) i klimatizacijski uređaj (AC).

Funkcija filtra zraka u kabini

Uloga filtra zraka u kabini jednostavna je i ujedno vrlo važna za zdravlje i dobrobit. Uz redovitu zamjenu učinkovito hvata krute čestice poput prašine, čestica iz ispušnih plinova i peludi. Filtar zraka u kabini također hvata veće čestice, uključujući grančice i lišće. To je osobito važno ako često vozite izvan uređenih cesta. Stoga je redovita zamjena filtra kabine izuzetno važna.

Neučinkovito filtriranje zraka koji ulazi u kabinu znatno smanjuje kvalitetu zraka u automobilu. Alergije ili drugi problemi s disanjem mogu vam uvelike otežati vožnju.

Začepljen filtar može stvoriti dodatne troškove. Naime, dodatno opterećuje ventilacijski motor, što može povećati potrošnju goriva zbog povećanog protoka zraka.

Koliko često treba mijenjati filtar zraka u kabini?

Informacije o preporučenoj zamjeni filtra zraka u kabini možete pronaći u priručniku za automobil. Ondje su navedene i upute kako ga sami zamijeniti.

Predviđena učestalost mijenjanja filtra kabine razlikuje se ovisno o proizvođaču.

Uvijek se možete pridržavati općenitog pravila: promijenite filtar zraka u kabini nakon otprilike 12.000 do 15.000 prijeđenih kilometara.

Za većinu vozača to se podudara s redovitom izmjenom ulja. Ako se često vozite po gradu i u prometnim gužvama, zamijenite filtar barem jednom godišnje, čak i ako ne prijeđete previše kilometara.


Svoje zdravlje čuvajte upotrebom svježih filtara, a zdravlje automobila visokokvalitetnim gorivom. Visokokvalitetna goriva Q Max s posebnim aditivima čiste motor i na taj se način brinu o zdravlju „krvnih žila" motora, a samim time i o njegovim dobrim radnim značajkama.


Ako patite od alergija, zamijenite filtar zraka u kabini na početku proljetno-ljetne sezone. Još jedna činjenica govori u prilog proljetnoj promjeni filtra.

Tijekom blagih i vlažnih zima, kakve su bile zadnjih godina, na filtru se češće skupljaju bakterije i gljivice.

Tijekom zime zrak je zagađeniji, zbog čega se u filtru taloži još više nečistoća. Sve navedeno dodatno pogoršava kvalitetu zraka u automobilu.

Znakovi začepljenog filtra kabine

Filtar zraka u kabini ponekad treba zamijeniti čak i prije preporučenog roka.

Znakovi da je filtar začepljen i da ga treba zamijeniti sljedeći su:

  • uočavanje loše kvalitete zraka u svom automobilu
  • neugodan miris iz ventilacijskih otvora
  • pištanje (ili drugi zvukovi koji nisu uobičajeni tijekom ventilacije) koje čujete dok je ventilacija uključena
  • osjećaj slabijeg protoka zraka kroz ventilacijski sustav nego što bi trebao biti.

Dodatne mjere protiv alergija

Zamjena filtra zraka u kabini samo je jedan od načina da smanjite mogućnost alergijskih reakcija na pelud tijekom vožnje. Zrak u automobilu možete dodatno zaštititi redovitim usisavanjem sjedala i tepiha, čišćenjem površina te izbjegavanjem prozračivanja automobila u jutarnjim i večernjim satima kad je količina peludi u zraku najveća.

Pomoć i savjetovanje

Pomoć i savjetovanje

Svjesni smo da je brz i izravan pristup željenim informacijama ključan. Ljubazni i stručni operateri rado će vam pomoći.

Poziv

Besplatan telefonski broj:

0800 10 55

Pozivi iz inozemstva:

+385 (1) 67 00 574

E-pošta

Opće informacije i podrška:

podrska.kupcima@petrol.hr

Petrol klub:

klub.hrvatska@petrol.hr

Poslovne kartice:

karticno@petrol.hr

Facebook poruka